Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ? – Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı şekilde boşanma davası açmak ve anlaşmalı boşanma davası açmak için hangi yolları izlenmeniz gerekir. Anlaşmalı boşanma davalarında dava öncesi yatırılacak harçlar ve toplam dava sürecinde ne kadar masraf etmeniz gerekir. Tüm merak edilen başlıklara aşağıda değindik ve sorunsuz şekilde boşanma davası açmanız konusunda sizleri bilgilendirdik.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır ?

Anlaşmalı boşanma davası eşlerden birisinin yerleşim yerindeki veya çiftlerin son 6 ay birlikte yaşadıkları yerdeki Aile Mahkemesi‘nde açılır. Aile Mahkemesi‘nin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri davaya bakmakla görevlidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Kaç Gün Sürer ?

Anlaşmalı boşanma davalarının özelliği tek celsede karar verilmesidir. Adalet bakanlığı tarafından 40 gün hedef süre olarak belirlenmiştir. Anlaşmalı boşanma kararı kesinleştikten sonra nüfus müdürlüğüne işlenmesi 7 gün sürmektedir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir ?

Anlaşmalı Boşanma Medeni Kanunumuzda 166. madde 3. fıkrada düzenlenmiştir. 

  1. Evlilik birliğinin sarsılması

Madde 166 – Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

Öncelikle anlaşmalı boşanma davasının kabul edilebilmesi için temel şartımız evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Aksi halde tarafların anlaşmalı boşanma yoluyla boşana bilmeleri mümkün değildir. Çekişmeli boşanma davası açmaları gerekmektedir. Uygulamada boşanma davası açıldığı tarihte evliliğin 10. ayında olupta karar verileceği tarihte 1 yılı doldurmuş olan çiftlerin anlaşmalı boşanma talepleri mahkemeler tarafından kabul edilmektedir. 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Mahkemeye Çıkar Mıyım ?

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim eşleri bizzat görüp dinlemekle mükelleftir. Görevli mahkeme tarafından başka bir mahkemeye talimat yazılıp dinlenmeleri de mümkün değildir. Ancak HMK 148 uyarınca görüntülü ve sesli duruşmalara izin verildiği için bu şekilde hakim tarafından dinlenmeleri mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Yapılır mı ?

Anlaşmalı boşanma davalarında mal rejiminin tasfiyesi de yapılmaktadır. Mal rejimini sonlandırmak ve eşlere ait malları tasfiye etmek için avukatlar tarafından bir protokol hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan protokol hakim tarafından onaylanıp dava sonunda yazılacak olan kararın eki sayıldığı takdirde icra kabiliyetine haiz olmaktadır. Tıpkı Asliye Hukuk Mahkemesinden alınmış bir karar gibi tapu dairesine gidip icra edilebilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Çocuğun Velayeti Konusunda Karar Verilir Mi ?

Anlaşmalı boşanmalarda da çocuğun menfaati ilkesi ön plandadır. Hakim çocuğun velayetinin eşlerden hangisinde kalacağı kararına müdahale edebilir. Ayrıca mal rejiminin tasfiyesi için hazırlanacak olan bu protokole hakim tarafından müdahale edilebilir. Hakimin müdahale etmesi durumunda, hakim kendi teklifini öne sürer. Eşler tarafından hakimin teklifi kabul edilirse süreç işlemeye devam eder. Eğer hakimin yaptığı teklif kabul edilmezse bu durumda çekişmeli boşanma davasına döner. 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl olmalıdır ?

Protokol hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus anlaşmalı boşanma davası sonunda mahkeme kararına dönüşecek olan protokolün icra kabiliyetidir. Uygulamada hakime onaylaması için sunulan protokollerde ‘’küçüğün okul masrafları’’ gibi ucu açık bazı masraf kalemlerini görmekteyiz. Başka bir örnek vermek gerekirse müşterek çocuğun ebeveyni ile kişisel ilişki kurması ‘’baba/anne çocukla bayramlarda, doğum günlerinde görüşecektir.’’ şeklinde protokole maddeler eklenmektedir, hangi bayramlarda olduğu net olarak belirlenmelidir. Sonu tek sayı ile biten doğum günlerinde mi yoksa sonu çift sayı ile biten doğum günlerinde mi kişisel ilişki kurulacağı net olarak tespit edilmelidir. Bu gibi durumlar söz konusu olduğu zaman infaz aşamasında problemler yaşanabilir. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Sonucunda Ortak Velayet Kabul Edilebilir mi ?

Anlaşmalı Boşanmalarda Ortak Velayet kabul edilebilir. Kanunda açıkça yazmamasına rağmen Türk hukukunda sadece evli eşler arasında uygulanan bir hukuki kurum değildir. 20.02.2017 tarihinde Yargıtay 2. Hukuk dairesinin verdiği bir kararla boşanmış eşler arasında ortak vekalet uygulanmasının kamu düzenimize, çıkarlarımıza ve toplumun temel yapısına açıkça aykırı olmadığına karar verildi. Bununla ortak vekalet beraber artık boşanma davalarında da mahkemeden talep edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ortak vekalet çiftlerden her ikisininde rızası ile verilebilir. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Zaman Kesinleşir ?

Anlaşmalı boşanma davası ilk celsede karara bağlandıktan sonra gerekçeli kararın taraflara tebliği ile istinaf mahkemesine başvuru süresi başlar. Üst mahkemeye tarafların başvurusu olmazsa bu sürenin sonunda karar kesinleşir.

Anlaşmalı boşanma sürecinde mahkemenin vermiş olduğu karar kesinleşinceye kadar bir hükmü yoktur. Eşlerden her iki tarafta anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir. Tarafların anlaşmalı boşanmadan vazgeçip çekişmeli boşanma davasına geçtikleri durumlarda hakim taraflara dava dilekçesi vermeleri için süre verir. Burada da dikkat edilmesi gereken nokta çekişmeli boşanma dava dilekçelerinde anlaşmalı boşanma dava tarihinden önce yaşanan olaylara dayanmaktır. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçe Örneği için Tıklayın..

Anlaşmalı boşanma davalarında kullanılan dilekçe örnekleri ” Burada Tıklayın ” dilekçeyi indirmek için giriş yaptıktan sonra sağ üstteki indirme logosuna tıklayın.

Yorum Bırakın