Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ?

Anlaşmalı olarak boşanmaya karar vermiş olan eşler boşanmanın sonuçları üzerinde hemfikir oldukları takdirde boşanma kararının eki niteliğinde sayılacak olan bir protokol düzenler. Bu protokole Anlaşmalı Boşanma Protokolü nedir. Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma davası kararının ferilerine ilişkindir. 

Boşanma Protokolü Örneği

Anlaşmalı boşanma protokolü ile anlaşmalı boşanma davası sonucunda verilecek olan kararda velayet, mal rejiminin tasfiyesi, nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayeti kendisinde kalmayan çocukla anne/baba arasında kurulacak olan kişisel ilişki ve boşanmaya bağlı olarak tüm maddi sonuçlar ile ilgili uzlaşma sağlanmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Neden Önemlidir ?

Anlaşmalı boşanma davalarında davacı ve davalının açık ve ortak rızası ile boşanmak istediklerini beyan ederek mahkemeye boşanmak için başvurmaları söz konusudur. Bu başvuruda mahkeme boşanma sebebinin ne olduğunu, hangi tarafın kusurlu olduğunu sorgulamaz. 

Anlaşmalı boşanma kararı verecek olan mahkeme tarafların boşanmalarına karar verir ve boşanma kararının ferisi olan velayet, mal rejiminin tasfiyesi, nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayeti kendisinde kalmayan çocukla anne/baba arasında kurulacak olan kişisel ilişki gibi konularda anlaşmalı boşanma protokolüne göre karar verir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Hangi Konular Olmalıdır ?

Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasından en önemli farkı boşanma davası açmak için sebep göstermek gerekmiyor olmasıdır. Evliliğin 1 yıldan uzun sürmüş olması durumunda eşlerin ortak irade ile Aile Mahkemesine başvurmaları ile anlaşmalı boşanma davası açılır ve sonucunda tarafların boşanmalarına karar verilir. İzah etmeye çalıştığımız gibi anlaşmalı boşanma davasında boşanma sebebinin ne olduğunun protokolde açıklanmasına gerek yoktur.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde olması gereken konular şunlarıdır;

  • Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen tarafların boşanma davasını sonlandırmak için açık irade beyanları. Anlaşmalı boşanma dilekçesinde taraflar boşanmak istediklerini beyan etmiş olsa da anlaşmalı boşanma protokolünde yer vermek gereklidir.
  • Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerin müşterek çocuklarının velayetlerine ilişkin verdikleri karar anlaşmalı boşanma protokolünde olmalıdır.
  • Müşterek çocukların velayet hakkını elde edemeyen tarafın müşterek çocuk ile boşanma kararının kesinleşmesinden sonra kuracağı kişisel ilişkinin nasıl olacağı anlaşmalı boşanma protokolünde olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kişisel ilişkinin icra edilebilirlik özelliğidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde anne/baba müşterek çocuk ile kişisel ilişkiyi bayramlarda, doğum günlerinde kurar şeklinde muğlak ifadelerle bırakılmamalıdır. Ebeveynin çocuğu ile kuracağı kişisel ilişkinin hangi tarihlerde olacağı daha net ifadelerle açıklanmalıdır. 
  • Müşterek çocuğun boşanma kararının kesinleşmesinden sonra eğitim, sağlık, sosyal haklar gibi konulardaki ihtiyaçlarının kim tarafından karşılanacağı anlaşmalı boşanma protokolünde açıklanmalıdır.
  • Anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesinden sonra hangi tarafın ne kadar nafaka ödeyeceği anlaşmalı boşanma protokolünde hüküm altına alınmalıdır.
  • Evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan malların yani edinilmiş malların eşler arasında ne şekilde paylaştırıldığı anlaşmalı boşanma protokolünün en önemli konularından biridir.
  • Taraflar anlaşmalı boşanma davası ile birbirlerinden maddi tazminat veya manevi tazminat taleplerinde bulunabilir. Anlaşmalı boşanma protokolünde bu hususların net olarak belirlenmesi gerekmektedir.
  • Anlaşmalı boşanma davalarında davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin ve tarafların vekil ile temsil edilmesi durumunda tarafların vekilliğini üstlenen avukatların vekalet ücretlerinin ne şekilde olacağı anlaşmalı boşanma protokolünde hüküm altına alınması gereken konulardandır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hangi Mahkemeye Verilir ?

Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemeleri özel mahkemelerdir. Boşanma davasının açılacağı yer mahkemesi ise taraflardan birinin bulunduğu yer mahkemesidir. Veyahutta tarafların evlilik birliği içerisinde son 6 ay boyunca yaşadıkları yer mahkemesidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünün Hakimin Onayından Geçmemesi Durumunda Ne Olur ?

Aile Mahkemesi hakimi anlaşmalı boşanma protokolünü kanuna, hukukun genel kurallarına, kamu ahlakına, icra edilebilirlik yönü gibi pek çok konudan değerlendirir. Eğer anlaşmalı boşanma protokolünde uygun olmadığına kanaat getirdiği hususlar varsa bu hususları değiştirmesini taraflardan isteyebilir. Bununla birlikte tarafların rıza göstermesi durumunda Aile Mahkemesi hakimi protokole müdahale ederek anlaşmalı boşanma protokolünde değişiklikler yapabilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Dilekçe Örneği

Davacı ………… ve davalı ……….0000 yılında evlenmiştir. Taraflar arasındaki evlilikten 00.00.0000 doğumlu ………. isimli müşterek kız çocuğu ve 00.00.000 doğumlu ……. isimli erkek çocuk dünyaya gelmiştir.  Ancak tarafların yıllar içerisinde çeşitli sebeplerle evlilik birliğini çekilmez bir hale getirmiştir ve nihayetinde davacı ……….. evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle boşanma davası(çekişmeli) açılmıştır.

Davacı ………..ve davalı ……………arasında ……… 13. Aile Mahkemesi 2……….Numaralı dosyası ile görülmekte olan evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle çekişmeli boşanma davası iş bu protokoldeki hususlar, boşanmanın tüm ferileri, ziynet alacağı, kişisel kullanım eşyası alacağı, edinilmiş mal alacağı konularında taraflar anlaşmış ve iş bu protokol düzenlenmiştir.

MÜŞTEREK ÇOCUKLARIN VELAYETİ KONUSUNDA ANLAŞMA 

Müşterek çocuklar ……..ve ……..un velayeti anne ………….de kalacaktır.  Velayeti anneye verilen küçükler ile baba arasında;

  • Her ayın 1. ve 3. haftası Cuma günü saat 17:00’dan Pazar günü saat 18:00’a kadar, 
  • Dini bayramların ikinci günü sabah saat 10:00’dan üçüncü günü saat 18:00’a kadar, 
  • Eğitim dönemi sömestre tatilinin birinci günü sabah saat 10:00’dan yedinci günü saat 18:00’a kadar,
  • İkinci ara tatilin ilk günü sabah saat 10:00’dan takip eden son günü saat 18:00’a kadar, 
  • Her yıl Ağustos ayının 1.günü sabah saat 10:00’dan 31.günü saat 18:00’a kadar, 
  • Her yıl babalar günü sabah saat 10:00’dan aynı gün saat 18:00’a kadar, 
  • Çiftli yıllarda müşterek çocukların doğum günlerinde sabah saat 10:00’dan aynı gün saat 18:00’a kadar, 
  • Çiftli yıllarda resmi bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 15  Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sabah saat 10:00’dan aynı gün saat 18:00’a kadar, 
  • Çiftli yıllarda 1 Ocak yılbaşı tatili günü sabah saat 10:00’dan aynı gün saat 18:00’a kadar  müşterek çocukların eğitimine ve sağlık tedavisine mani olmayacak şekilde davacı baba tarafından yanına alınmak suretiyle davacı baba ile müşterek çocuklar ……….. ve ……… arasında kişisel ilişki kurulmasına karar verilmesini talep etmekteyiz.

TEDBİR-YOKSULLUK NAFAKASINA İLİŞKİN ANLAŞMA

Davacı ……….. davalı ………….’e her ayın 1’i ile 5’i arasında 1000TL tedbir-yoksulluk nafakası ödeyecektir.

 TEDBİR-İŞTİRAK NAFAKASINA İLİŞKİN ANLAŞMA

Baba müşterek çocuk………. için aylık 1000 TL TEDBİR-İŞTİRAK NAFAKASI, müşterek çocuk ………..için 1000 TL TEDBİR-İŞTİRAK NAFAKASI ödemeyi kabul etmiştir. Ödeme her ayın 1’i ile 5’i arasında anne …………’ün banka hesabına yapılır.

MADDİ MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİNE İLİŞKİN ANLAŞMA

Tarafların karşılıklı olarak birbirinden maddi ve manevi tazminat talebi yoktur.

ZİYNET EŞYASI İSTEMİNE İLİŞKİN ANLAŞMA

Tarafların karşılıklı olarak birbirinden ziynet eşyası talebi yoktur.

 EDİNİLMİŞ MALLARA İLİŞKİN ANLAŞMA

Tarafların karşılıklı olarak birbirinden edinilmiş mal, katılma alacağı, değer artış payı ve sair talepleri yoktur.

AİLE KONUTUNA İLİŞKİN ANLAŞMA

Davalı ……………………….           ……………..adresinde bulunan aile konutunda velayeti altında olan ………. ve ……….. ile birlikte yaşayacaktır. Davacı ………..’ün ev eşyalarına ilişkin bir talebi yoktur.

YARGILAMA GİDERLERİNE İLİŞKİN ANLAŞMA

 Tarafların karşılıklı olarak yargılama gideri, vekalet ücreti ve sair masraflar yönünden birbirinden talebi yoktur.

  TARAF                 TARAF

 

        Davacı ………                  Davalı ………….

Yorum Bırakın