Avukat Nedir?
Avukat Kelimesi Ne Anlama Gelir: Avukat kelimesi dilimize Latince ‘den geçmiş olup Latince’ de “mahkemeye çağırılan, tanıklık eden” gibi anlamlar taşımaktadır. Türkçe anlamı ise yasada belirtilen şartları taşıyan ve resmi ve özel kurumlar karşısında gerçek ve tüzel kişilere hak, hukuk ve yasalarla ilgili yol gösteren, gerektiği durumlarda haklarını savunmayı meslek edinen kişi anlamına gelmektedir.
Yazı İçeriği
Nasıl Avukat Olunur?
Yukarıda paragrafta avukat olmak için yasada belirtilen şartları taşımak gerektiğini söylemiştik. Öncelikle avukat olabilmek için ülkemizde 4 yıllık hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hukuk fakültesi mezuniyeti sonrasında bulunulan ildeki Baro’ya başvurarak staj başvuru işlemlerini başlatmak gerekmektedir. Baroların resmi İnternet sitelerinde staj başlatmak için gerekli olan bilgi ve belgelere ilişkin ilanları bulunmaktadır.
Staj başlatma işlemlerinden sonra ilk 6 ay Adliye ikinci 6 ay ise meslekte 5 yılını doldurmuş bir avukatın yanında staj yapmak gerekmektedir. Toplam 1 yıl süren staj bitiminde stajyer avukatlar Türkiye Barolar Birliği’nin talep ettiği evrakları ibraz edip stajlarını tamamlamış olurlar. Stajını başarıyla tamamlamış olan stajyer avukatlar avukatlık ruhsatnamelerini kayıtlı oldukları barodan resmi törenle aldıktan sonra avukat sıfatını kazanmış olup sonrasında avukatlık yapmaya başlayabilirler.
Avukat Ne İş Yapar?
Avukat gerçek veya tüzel kişilerin resmi daireler veya özel kurumlar karşısında haklarını savunmak veya haklarını aramak için gerekli başvuruları yapar, gerektiğinde yol gösterir, dava açar, dava takibi yapar ve icra işlemeleri ile ilgilenir.
Avukat yardımı almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler Noterler tarafından düzenlenecek resmi vekaletname çıkartarak resmi işlemleri kendileri yerine bir avukat tarafından takip edilmesini sağlayabilmektedir.
Avukatların iş takibini yaptıkları kişiler müvekkil olarak isimlendirilmekte olup “vekalet veren, yetkilendiren” anlamları içermektedir.
Neden Avukat Tutulur?
Mahkemeler veya diğer kuruluşlar önünde hak aramak için avukat tutmak yasalarca zorunlu değildir. Ancak hukuk kendi içerisinde birçok dal barındıran bir kurumdur ve tıpkı tıp literatürü gibi kendine has bir dili vardır.
Bunun yanında özellikle mahkemeler önünde hak aramak gerektiğinde yasalarda belirtilen usul ve esaslar bulunmaktadır. Hukuk fakültesi mezunu avukatlar gerek literatüre gerekse yasalarda belirtilen usul ve esaslara hakim olduğundan hak arama konusunda gerçek ve tüzel kişilere kolaylık sağlamaktadır.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.