Boşanma Davalarında Maddi Tazminat Nedir ?
Maddi tazminat boşanmanın kendiliğinden ortaya çıkan hukuki sonucu değildir. Maddi tazminatın verilmesi için boşanma dava dilekçesinde talepte bulunulması gerekmektedir. Mahkeme resmen maddi tazminata hükmedemez. Maddi tazminata hükmedilmesi ancak boşanma kararının verilmesine bağlıdır. Eğer boşanma kararı kabul edilirse davacının maddi tazminat talebi hakkında olumlu yada olumsuz mutlaka bir karar verilmesi gerekmektedir. Boşanma talebi reddedildiğinde evlilik birliği devam edeceği için maddi tazminata hükmedilmez.
Yazı İçeriği
Boşanma Davalarında Maddi Tazminat Ne Zaman İstenir ?
Boşanma dava dilekçesinde davacı maddi tazminat isteminde bulunabilir. Boşanma davası devam ederken maddi tazminat istenmesi mümkündür. Ayrıca boşanma davası kesinleştikten sonra bir yıl içinde açılacak olan ayrı bir dava ile maddi tazminat isteminde bulunabilir.
Boşanma Davası Kesinleştikten Sonra Maddi Tazminat İstenebilir mi ?
Boşanma davasını açan davacı maddi tazminat istememesine rağmen boşanma davası kesinleştikten sonra bir yıl içinde açacağı bir dava ile maddi tazminat isteminde bulunabilir. Bir yıllık süreyi TMK 178. maddeden anlamaktayız.
5. Zamanaşımı
Madde 178-
Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Zamanaşımı süresini kanun koyucunun kısa tutmasının sebebi boşanan kişilerin uzun süre birbirleri ile uğraşmalarının önünü kesmektir.
Maddi Tazminat Taleplerinde Harçlar Ne Kadardır ?
Maddi tazminat talebi boşanma davası ile birlikte talep edildiğinde ayrıca maddi tazminat için harç ödenmiyor. Bu nedenle uygulamada birlikte açılması söz konusudur. Ancak boşanma davası ile değilde TMK m. 178 gereğince boşanma kararının kesinleşmesinden 1 yıl sonra açılması durumunda nispi harca tabidir.
Boşanma Davalarında Maddi Tazminatın Miktarı Nasıl Belirlenir ?
Kanun koyucu Türk Medeni Kanunu 174. maddede maddi ve manevi tazminatı mevcut ve beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu tarafa ödenen tazminat olarak tanımlamıştır. Ancak kanun koyucu mevcut menfaat ve beklenen menfaatin ne olduğunun tanımını açık bir şekilde yapmamıştır. Hukukçular doktrinden ve yargıtay içtihatlarından bu kavramların anlamlarını çıkarmaktadır.
V. Boşanmada tazminat ve nafaka
1. Maddî ve manevî tazminat
- Madde 174
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Mevcut Menfaat : Evlilik birliği boşanmayla ortadan kalkmasaydı kusursuz ya da daha az kusurlu eşin sağlamaya devam edecek olduğu yararlar olarak tanımlanmıştır.
Beklenen Menfaat : Evliliğin devamı halinde eşlerden birinin diğerine gelecekte sağlaması muhtemel olan çıkarlardır.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.