Manevi Tazminat İsteminde Usul Nasıldır ?
Yazı İçeriği
Manevi tazminatta tıpkı maddi tazminat gibi talep üzerine karara bağlanan konulardandır. Talep olmadan hakim manevi tazminata hükmedemez. Davacı manevi tazminat talebini boşanma dava dilekçesinde ileri sürebilir. Boşanma dava dilekçesinde ileri sürmemiş olsa bile boşanma davası kesinleşene kadar yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Boşanma davasından ayrı şekilde de manevi tazminat talep edilebilir.
Boşanma Davalarında Manevi Tazminat Ne Zaman Talep Edilir ?
Boşanma kararı kesinleştikten sonra bir yıl içinde açılacak ayrı bir dava ile manevi tazminat talep edilebilir. Buradaki bir yıllık süre zamanaşımı süresidir, bir yıl içerisinde dava açılmazsa manevi tazminat talep etme hakkı sona erer.
Boşanma Davalarında Manevi Tazminatı Kim İsteyebilir ?
TMK 174/2. madde manevi tazminat davasını kimlerin isteyebileceğini belirtmiştir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf isteyebilir. Kişilik hakkı kişinin kendisine ait olan ve kişiliğini oluşturan kişi olması nedeniyle sahip olduğu dokunulmaz, vazgeçilmez tüm kişilik değerleridir.
Boşanma Davalarında Maddi Tazminatı Kim İsteyebilir ?
Maddi tazminatı mevcut ve beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen taraf isteyebilir. Manevi tazminatı ise boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf talep eder. Yargıtaya göre manevi tazminatın amacı; boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın, bozulan ruhsal dengesini telafi etmek, manevi değerlerindeki eksilmeyi karşılamaktır.
Boşanma Davalarında Kusur Oranı Manevi Tazminat İstemini Nasıl Etkiler ?
Manevi tazminat istenebilmesi için manevi tazminat talep eden tarafın kusursuz olması gerekmemektedir. Daha az kusurlu veya kusursuz olması manevi tazminat talep etmesine imkan verecektir.
Hangi Durumlarda Manevi Tazminat Talebi Reddedilir ?
Tazminat talep eden eş ve karşı tarafın eşit kusurlu olduğu durumlarda manevi tazminat istemi reddedilir.
Eşin boşanmaya neden olan davranışı, iradi davranışlardan kaynaklanmıyorsa, (akıl hastalığı gibi) bu durumda manevi tazminat talebi reddedilir.
Manevi Tazminat İsteminin Koşulları Nelerdir ?
- Evlilik birliği boşanma kararı ile sona ermiş olmalıdır.
- Tazminat talep eden eşin, boşanmaya neden olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğramış olmalıdır.
- Tazminat talep eden eş, kusursuz veya daha az kusurlu olmalıdır.
- Kendisinden manevi tazminat talep edilen eş kusurlu olmalıdır.
- Davacının uğradığı zarar ile boşanma arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekir.
- Davacının iddia ettiği manevi zararın boşanma sonucu doğmuş olması gerekir.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.