Boşanma Davası Nasıl Geri Çekilir ?
Boşanma davasının geri alınması için yani boşanma davasının durdurulması için iki farklı hukuki süreç izlenebilir. Birincisi ‘boşanma davasının geri alınması’, ikincisi ise ‘boşanma davasından feragattir.
Yazı İçeriği
Boşanma davasının geri alınması ve boşanma davasından feragat edilmesi iki farklı hukuki işlemdir.
Davanın geri alınması Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 123’de hüküm altına alınmıştır.
Boşanma Davasının Geri Alınması Nedir ?
HMK MADDE 123 – (1) Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Boşanma davasını geri almak isteyen davacının davasını HMK m. 123’e göre geri alabilmesi için davalının açık rızası gereklidir. Eski HMUK döneminde kanunun lafzından ‘açık rıza’ beyanına yer verilmezken yeni HMK döneminde kanun net bir şekilde davalının açık rızası olması gerektiğini belirtmiştir.
Boşanma davasının geri alınması sürecinde davacının talebi üzerine davalının açık rızası ile davanın geri alınması mümkündür. Bu durumda mahkeme ‘’karar verilmesine yer olmadığı’’ kararı verir. Bu kararın verilmesinden sonra davacı harçlarını yeniden yatırmak şartıyla davasını yeniden açabilir.
Boşanma Davasından Feragat Nedir ?
Boşanma davasından feragat davaya konu olan haklardan davacı tarafından vazgeçilmesi anlamına gelir. Davadan feragat halinde mahkeme tarafından ‘davanın reddine’ karar verilir. Davadan geri çekilme halinde ise ‘karar verilmesine yer olmadığına’ karar verilir.
Davanın Geri Alınması ve Davadan Feragat Edilmesi Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Davadan feragat ve davanın geri alınması taleplerinden sonra mahkeme tarafından verilecek olan davanın reddine ve karar verilmesine yer olmadığına dair iki karar türü arasında çok önemli farklar bulunmaktadır.
Davadan feragat halinde davacı aynı konuda tekrar dava açma hakkını kaybeder. Davadan feragat eden davacı ileride aynı konu ile ilgili olarak tekrar dava açarsa mahkemece daha önce hakkında verilmiş olan kesin hüküm nedeniyle davanın reddine karar verilir. Davanın geri alınması halinde ise karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilecektir. Bu durumda davacı aynı konuda yeniden dava açma hakkını kaybetmez ileride ortaya çıkabilecek farklı durumlarda harçlarını ödemek şartıyla yeniden dava açabilecektir.
Boşanma Davasından Feragat Etme Dilekçe Örneği Burada!
Boşanma davasından feragat etmeniz için gerekli olan dilekçe ” Burada Tıklayın ” dilerseniz dilekçeyi indirebilir, dilersenizde dilekçeyi yazdırabilirsiniz.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.
Gerçekten başarılı bir içerik gayet işime yaradı bilgilendirmeniz için teşekkür edeirm.
Değerli yorumunuz ve düşünceleriniz için teşekkür ederiz.
Enişte ablama çekilmeli boşanma davası açtı. Biz de 2 hafta içinde cevap verip karşı dava açtık. Ancak şimdi davadan ve boşanmadan vazgeçmek istiyoruz. Hangi yolları izlemeliyiz? Şimdiden teşekkürler.
Slm hocam ablam enişteme boşanma davası açtı şimdi geri çekmek istiyor mahkeme günü 3 Ekim de ne yapmak lazım RC etsem
Mesai saatleri içerisinde 0 216 232 27 50 numaralı telefonu arayarak randevu talep edip detaylı bilgi alabilirsiniz.
Boşanmak istediğim kadın anlaştığımız halde 4 defa kendisi anlaşmalı dava açıp benden habersiz geri çekmiş bu süreçte ne yapmam lazım kaç defa hakkı var bunu yapmaya en son ben açtım anlaşmalı dava geri çekebilir mi acaba geri çektiği için benim beklemem gerekiyormuş mahkeme dava geri çekildiği için 2 ay beklemem gerektiğini söylüyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim cevabınız için