EVLENME YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI
Evlilik yolu ile Türk vatandaşı olmanın şartları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun 16.maddesinde düzenlenmiştir. Yabancı uyruklu şahsın Türk vatandaşı eşi dolayısıyla Türk vatandaşlığını kazabilmesi için bazı şartlara haiz olması gereklidir.
Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması
MADDE 16
(1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde;
a) Aile birliği içinde yaşama,
b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,
c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama,
şartları aranır.
(2) Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde birinci fıkranın (a) bendindeki şart aranmaz.
(3) Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde evlenmede iyiniyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza ederler.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılabilmesi İçin Gereken Şartlar;
1) Vatandaşlık başvurusunda bulunacak olan yabancının en az 3 yıldan beri Türk vatandaşı ile evli olması ve evliliğinin devam etmekte olması gerekir:
Bir Türk vatandaşı ile evlenmiş olmak doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. En az üç yıldan beri evliliğin devam ediyor olması yabancıya evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması için başvuru hakkı veririr. Ancak üç yıl evli kalmak yeterli değildir ayrıca bunun yanında yabancının başvurusu esnasında da evliliğin halen devam ediyor olması gerekir.
2) Eşlerin aile birliği içerisinde yer almaları gerekir:
Kanunkoyucu bu düzenlemeyi yalnızca vatandaşlık kazanmak için yapılan sahte evliliklerin önüne geçmek amacıyla yapmıştır. Yabancının Türk vatandaşlığını evlilik yoluyla kazanmak için yaptığı başvuruda; kişilerin gerçekten evli olup olmadığı ve bir aile birliğinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Türk vatandaşı eşin başvuru tarihinden sonra vefat etmesi halinde eşlerin aile birliği içinde yaşıyor olması şartı aranmaz.
3) Yabancının evlilik birliğine aykırı hareket etmiyor olması gereklidir:
Kanun ayrıca, vatandaşlık başvurusu yapan yabancının evlilik birliği ile bağdaşmayacak faaliyetlerde bulunmamasışartını da aramaktadır.
4) Yabancının milli güvenlik ve kamu düzenini tehdit edecek bir halinin bulunmaması gereklidir.
Bu şart, Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması yollarının tamamında aranan bir şarttır. İdarenin takdir hakkından kaynaklanır. Kanun’un 11.maddesinin gerekçesinde bu şart ile milli güvenlik bakımından tehlike teşkil eden ve milli menfaatler ve ülke bütünlüğü aleyhine faaliyet gösterenlerle bu faaliyetleri destekleyenlerin, bu gibi kişi veya kuruluşlarla ilişki içerisinde bulunanların ve herhangi bir isyan, sabotaj, casusluk, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, evrakta sahtecilik gibi kamu düzenini bozan faaliyetlerde bulunanların Türk vatandaşlığı kazanmaları engellenmesinin amaçlandığı düzenlenmiştir. Kişi özelinde kamu düzeni ve milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek durumun varlığı somut birtakım bilgi ve belgelerle ortaya konulmalıdır.
Evlilik Yoluyla Vatandaşlığın Kazanılması Başvurusu Nereye Yapılmalıdır?
Vatandaşlık başvurularında yetkili makam valiliklerdir. Bu sebeple yukarıda sayılan şartları taşıdığını düşünen yabancıların evlilik yoluyla vatandaşlığı kazanmak için başvursunun ikametgahının bulunduğu yer valiliğine yapması gerekmektedir. Yurtdışından yapılacak başvurularda ise tyetkili makam, dış temsilciliklerdir.
Boşanma Halinde, Evlilik Yoluyla Kazanılmış Vatandaşlık Kaybedilir mi?
Türk vatandaşlığı verilen yabancının, Türk vatandaşlığını kazandıktan sonra eşinden boşanması halinde, Türk vatandaşlığını kaybetmesi söz konusu olmayacaktır. Yani evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanmış olan yabancının daha sonra eşinden boşanmış olması, Türk vatandaşlığını etkilemeyecektir.
Evlenmenin Geçersizliğine Karar Verilmesi Halinde, Vatandaşlık Kaybedilir mi?
Bir Türk vatandaşı ile evlenen yabancının evliliğinin, Türk Medeni Kanunu’nda sayılı butlan yani geçersizlik sebeplerinden biri ile mahkeme tarafından iptal edilmesi halinde; eşler bu evlilikte iyi niyetli ise yani evlenirken bu geçersizlik sebeplerinin varlığını bilmiyorlarsa ve bilmeleri de kendilerinden beklenemeyecek idiyse; evlenme yoluyla gerekli şartları sağlayarak kazanmış oldukları Türk vatandaşlığını kaybetmeleri söz konusu olmayacaktır.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.