İşçi işveren arasında imzalanan sözleşme gereği işçinin belli başlı bazı hakları vardır. Ancak bunun dışında kanunlardan ya da Toplu İş Sözleşmelerinden doğan birçok hakka da sahiptirler. Bu haklardan birisi de iş güvencesine sahip olup olmaması önemli olmaksızın kıdem tazminatıdır. Buna bağlı olarak da örneğin maltepe kıdem tazminatı hesaplanır ve işçiye bu şekilde ödem yapılır.
Yazı İçeriği
İşçinin En Büyük Güvencesi
Günümüzde özel sektör ya da kamuda çalışan işçilerin işverenlerine karşı çok önemli hakları vardır. Bu hakların en önemlilerinden birisi olan kıdem tazminatı işçi için adete bir sigorta görevi görür. Çünkü işveren bir işçisi ile arasındaki iş sözleşmesini feshetmek istediğinde işçinin hak kazanmış olduğu kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
İşçiye Sağladığı Yararlar Nelerdir?
Kıdem tazminatının işçiye sağladığı birçok yarar vardır. Bunun en büyük örneği pek tabi işten çıktığında ya da işveren tarafından iş sözleşmesi feshedildiğinde belli bir ücrete hak kazanmasıdır. Bunun yanında işçiye sağladığı yararlar arasında;
İşverenin kafasına göre işçi alıp çıkarmasını önler,
İşçinin işten çıktığında belli bir süreliğine de olsa hayatını idame ettirecek miktarda para alabilmesi,
İşçinin bir iş yerine vermiş olduğu uzun süreli emeğinin karşılığını işten çıkabilmesi gibi yararlar sayılabilir.
Tüm bu yararları işçiye sağlayan kıdem tazminatı kanunlar ile korunuyor. Yani herhangi bir iş yeri yönetmeliği ya da sözleşmesi ile bertaraf edilemez.
Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatının hesaplanması bilirkişiler yoluyla mahkemede ya da işverenin hukuk uzmanları tarafından rahatlıkla hesaplanabilir. İşçinin işyerinde çalışmaya başladığı süre ile işten çıktığı tarih arasındaki çalışma süresi hesaplanır. Ve her yıl için o yıl içindeki bir aylık ücreti ödenir. Yani işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için belirli ya da belirsiz iş sözleşmesinin en az bir yıl devam etmiş olması gerekiyor.
Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?
Kural olarak kıdem tazminatını işveren işten ayrılan işçiye ödemek zorundadır. Ancak bu ödemeyi yapmadığı zaman işçi mahkeme ve dava yolu ile de bu hakkını kazanabiliyor. Günümüzde iş mahkemelerinde görülen bu davalarda kazanılan kıdem tazminatı bilirkişiler tarafından hesaplanıyor ve mahkeme tarafından işçiye ödenmesi kararlaştırılır. Örneğin Maltepe’de çalışan bir işçi olarak siz de iş yerinin bulunduğu yerdeki iş mahkemesinde bu davayı açabilirsiniz.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.