Hayata Kast, Pek Kötü Veya Onur Kırıcı Davranışla Boşanma Davası Nedir ?

Hayata Kast, Pek Kötü Veya Onur Kırıcı Davranışla Boşanma Davası Nedir ?

Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. Ayrıca eşlerden birinin diğer eşin ölüm tehlikesi varken sessiz kalması da TMK 162. madde kapsamında değerlendirilebilir.

Onur Kırıcı Davranış ile Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Madde 162 – Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

Hayata kasti pek kötü veya onur kırıcı davranış sebebiyle açılacak olan boşanma davasında dikkat edilmesi gereken nokta saldırının veya onur kırıcı davranışın eşe karşı yapılmış olmasıdır. Eşin anne babasına karşı yapılan fiillerde TMK 162. maddeye dayanılamaz, dava hakkı olan genel boşanma sebeplerine dayanmalıdır.

Hayata Kast, Pek Kötü Veya Onur Kırıcı Davranışla Boşanma Davası Ne Zaman Açılır ?

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Hayata Kast, Pek Kötü Veya Onur Kırıcı Davranışla Boşanma Davası Devam Ederken Ceza Davasının Durumu Nedir ?

Eş tarafından yapılan fiil nedeniyle aynı anda bir ceza davası görülmekte ise ceza yargılamasının sonucu beklenmelidir.

Hayata Kast, Pek Kötü Veya Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma Davası Devam Ederken Ceza Davasında Şikayetin Geri Çekilmesi Durumunda Ne Olur ?

Ceza Mahkemelerinde görülmekte olan ceza davasındaki şikayetin geri çekilmesi boşanma davasında boşanma sebebi olarak ileri sürülen TMK 162. maddedeki sebebi affettiği anlamına gelmez.

Eşe Uygulanan Hangi Davranış ‘’Pek Kötü’’ Davranış Olarak Kabul Edilir ?

Eşe karşı yapılan ‘’her kötü’’ davranış ‘’pek kötü davranış’’ olarak değerlendirilmeye bilir. Yapılan kötü davranışlar ağır olmalıdır. Yargıtay içtihatları ışığında örnek vermek gerekirse; aç bırakmak, zorla ilişkiye girmek, eziyet etmek, aşağılamak pek kötü davranışa örnek verilebilir.

Eşe Uygulanan Hangi Davranış ‘’Onur Kırıcı’’ Davranış Olarak Kabul Edilir ?

Onur kırıcı davranışlar ise aşağılamak, hakaret etmek olarak sıralanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta eşlerin kültür yapılarıdır. Eşlerden her iki tarafın birbirine karşı olan davranışları saygı çerçevesinin dışında ise birbirine karşı onur kırıcı davranışların varlığından söz edilemez.

Yorum Bırakın