Adli Sicil Kaydı (Sabıka) Ne Zaman Silinir ?, Sicil Kaydı Nedir?

ADLİ SİCİL KAYDI NEDİR ?

‘’Adli sicil kaydı’’ kişilerin kesinleşmiş olan cezalarından dolayı aldıkları hapis yada para cezalarına ilişkin bilgilerin tutulduğu sicildir. Adli sicil kaydını devletin vatandaşları için tuttuğu sabıka kayıt defteri olarak da tanımlamak mümkündür.

Sabıka Ne Zaman Silinir?

HANGİ CEZALAR ADLİ SİCİL KAYDINA İŞLENİR ?

Bir kişinin adli sicil kaydına işlediği suçun işlenebilmesi için kararın kesinleşmiş olması gerekir. Kesinleşmemiş olan yargılamalar adli sicil kaydına işlenmez. Başka bir deyişle yerel mahkemede derdest dosyalar veya Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay’da olan dosyalar kişilerin adli sicil kaydına işlenmez.

Kişi hakkında verilmiş olan hürriyeti kısıtlayıcı cezalar veya güvenlik tedbirleri adli sicil kaydına işlenir ancak Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararları bir mahkumiyet sayılmadığı için adli sicil kaydına işlenmez.

ADLİ SİCİL KAYDI NEREDE TUTULUR ?

Hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk Hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye’de suç işlemiş olan yabancıların kayıtları da dahil tüm adli sicil bilgileri; mahallinde bilgisayar ortamına aktarılmasını takiben, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğündeki Merkez Adli Sicilde tutulur.

HANGİ TÜR KARARLAR ADLİ SİCİL KAYDINDA YER ALIR ?

5352 Sayılı Adli Sicil Kanunu 4. Maddesi bu hususu düzenlemiştir. Buna göre Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adli sicile kaydedilir. Bu bağlamda;

  • Hapis cezasına ilişkin mahkûmiyet kararı
  • Koşullu salıverilme kararı
  • Ertelenen hapis cezaları
  • Adli para cezaları
  • Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkûmiyet kararının Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen karar
  • Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar
  • Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar
  • Genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı
  • Askeri Ceza Kanununa göre verilmiş mahkûmiyet kararlarındaki fercezalar
  • Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kararlar
  • Adli sicile kaydedilir.

HANGİ CEZALAR ADLİ SİCİL KAYDINDA YER ALMAZ ?

  • Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz.
  • Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez.
  • İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.

ADLİ SİCİL KAYDI NE ZAMAN SİLİNİR ?

Adli sicil kaydının silinmesi için öncelikle hakkınızda verilmiş olan hapis cezasının infaz edilmiş, para cezasının ise ödenmiş olması gerekmektedir. Adli sicil kaydı cezalar infaz edildikten sonra kendiliğinden silinmelidir. Ancak uygulamada durum bu şekilde olmamaktadır. Bu noktada yapılması gereken işlem Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne müracaat edilmesidir. Uygulamada pek çok sorunla karşılaşıldığı için uzman ceza hukuku avukatı ile süreci yürütmenizi tavsiye ederiz.

DENETİM SÜRESİ İÇERİSİNDE ADLİ SİCİL KAYDI SİLİNİR Mİ ?

Kişi hakkında verilmiş olan ceza veya güvenlik tedbirinin adli sicil kaydından silinebilmesi için para cezalarının ödenmiş olması hapis cezalarının ise hükümlünün bihakkın tahliye edilmiş olması gereklidir. Bihakkın tahliye olmaktan anlaşılması gereken kişinin denetim süresinin son bulduğu tarihtir. 

ADLİ SİCİL ARŞİV KAYDI NE ZAMAN SİLİNİR ?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ‘’Adli Sicil Kaydı’’ ile ‘’Adli Sicil Arşiv Kaydı’’ farklı kavramlardır. Kişi hakkında verilmiş olan hapis cezasının infazının tamamlanmasının ardından adli sicil kaydı silinir. Ancak adli sicil arşiv kaydının silinmesi için bazı şartlar gereklidir. Şöyle ki;

  • Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;
    • Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle,
    • Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,
  • Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle tamamen silinir.
  • Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adli sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
  • Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adli sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.
  • Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kayıtlar, infazının tamamlanmasıyla tamamen silinir.

MEMNU HAKLARIN (YASAKLANMIŞ HAKLARIN) İADESİ KARARI NEDİR ?

Memnu hakları iadesi (yasaklanmış olan haklarının iadesi); Türk Ceza Kanunu kapsamında işlediği bir suçtan dolayı aldığı hapis cezası sebebiyle Türk Ceza Kanunu dışında başka bir kanun tarafından bazı haklarını kullanmaktan yoksun bırakılan kişiye haklarının aide edilmesidir. Türk Ceza Kanununda kişinin hapis cezasının infaz edilmesiyle haklarının iade edileceği yazar. Fakat Türk Ceza Kanunu dışında başka kanunlarda hapis cezası alması durumunda bazı haklardan yoksun kalacağına ilişkin hükümler bulunabilir. Örneğin kişinin belirli süreli hapis cezası alması durumunda avukatlık, muhasebecilik, sigortacılık yapması yasaklanabilir. Bu gibi durumlarda hapis cezasının infaz edilmesinden sonra belirli şartların sağlanmasının ardından memnu hakların iadesi kararı verilebilir.

Adli Sicil Kaydının Kaldırılması ve Silinmesi İstemi Dilekçesi Burada!

Arkadaşlar dilekçemiz burada “http://www.kazdal.av.tr/dilekceler/adlisicilkaydininkaldirilmasi.pdf” dilekçeyi tıklayın açın indirmek içinde sağ üst kısımda bulunan ikonu kullanabilirsiniz.

Yorum Bırakın