Tehlike Unsuru
Sözleşmede mutlaka olması gereken usur bir tehlikenin varlığıdır. Bu tehlike gerçekleşmesi muhtemel bir tehlike olmalıdır. Gerçekleşmesi kesin olan tehlikeler söz konusu olduğunda ise bu tehlikenin gerçekleşme zamanının belli olmaması gerekir, buna verilecek en iyi örnek hayat sigortalarıdır.
Rizikonun gerçekleşmesi tesadüfe bağlı olmalıdır. Dolayısıyla kasten kasten bir rizikonun gerçekleştirilmesi durumunda sigortalıya tazminat ödemez.
Ayrıca gerçekleşme ihtimali olmayan bir risk söz konusu olduğunda burada gerçek anlamda bir risk olmadığı için sigorta sözleşmelerinin konusu dışında kalacaktır. Örneğin uzaylıların kendisini kaçırmasına karşı kendisini sigorta ettirmek isteyen kişinin sigorta sözleşmesi geçersiz olacaktır.
Gerçekleşmiş rizikolarda sigorta sözleşmesi konusu yapılamaz. Acak sigorta ettiren ve sigortacı her ikiside rizkin gerçekleştiğini bilmiyorsa sözleşme geçerlidir.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır, sigorta ettiren sigortacıya yalan beyanlarda bulunarak gerçekleşmiş olan bir riziko için sigorta sözleşmesi yapmayı amaçladığı hallerde sigorta ettirenin yükümlülükleri doğmayacaktır. Ancak kötü niyetli olan sigorta ettirenin prim ödeme yükümlülükleri doğacaktır. Kanun koyucu kötü niyetli yalan beyanda bulunan sigorta ettirenleri cezalandırmak istemiştir.
Tehlike İştikari
Benzer rizikoya maruz kalan kişilerin bir araya getirilmesi gerekir. Aynı veya benzer rizikoya tabi kişilerin biraraya getirilmesi ve bu bezer risk grubunun değerlendirilmesi sonucunda ödenecek prim tutarlarının belirlenmesi ve doğru analiz edilmesi sağlayacaktır.
Fon
Sigorta sözleşmesinin üçüncü unsuru Fon’dur. Belirli bir branşta gerçekleşmesi muhtemel olan rizikolar için prim tahsil edilir. Yani sigorta ettirenlerin yükümlülüğü olan prim ödeme borcu karşılığında para toplanır. Sigorta ettirenlerden toplanan bu para ile Fon oluşturulur. Sigortacının borcu bu fonu verimli bir şekilde işleterek taahhüt ettiği tazminatları ödemeye yeterli güçte tutmaktır.
Prim
Yukarıda da defaatle bahsettiğimiz gibi sigorta ettirenin esas borcu prim ödemektir. Ödediği primler karşılığında belirli bir zaman zarfında anlaşılan rizikonun gerçekleşmesi durumunda tazminat almaya hak kazanacaktır. Prim sigorta himayesinin başlaması hususunda önem arz eder. Kural olarak sigorta himayesi sözleşmenin kurulmasıyla değil, prim ödenmesiyle başlar. Bir sigorta ilişkisinde sözleşme yapılmış ancak prim ödenmesi söz konusu değilse zarardan kurtulmaya ilişkin verilmiş olan bir taahhüt sigorta ilişkisini ifade etmeyecektir.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.