SOSYAL SİGORTALAR VE ÖZEL SİGORTALAR ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR ?
Sigorta kavramı ortaya çıktıktan sonra insanlar her konuda sigorta yaptırmak istemişlerdir. Bu eğilim günümüzde de devam etmektedir. 19.yy. sonlarından itibaren clasik devlet anlayışının değişmesiyle beraber sosyal devlet modeli ortaya çıkmış ve sosyal sigortaların da başlangıcı olmuştur. Sosyal sigortalar özellikle iş hayatı sırasındaki iş ve işe devamla ilgili bir takım rizikolar söz konusu olduğunda buna teminat sağlama ihtiyacını karşılamayı amaçlamışlardır.
1- Özel sigortalar ve sosyal sigortalar arasındaki en önemli fark özel sigortalar sözleşme ilişkisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar sosyal sigortalar ise kanunlarla düzenlenir ve sosyal sigortalar kanunların emredici hükümlerinin sonucudur.
2- Özel ve sosyal sigortalar arasındaki diğer fark sigorta ilişkisinin kurulabileceği kurum ve kuruluşlar bakımındandır. Sosyal sigorta ilişkisi devletin kurmuş olduğu sosyal güvenlik kurumu ve bezeleri kurumlar marifetiyle kurulur. Özel sigortalar ise özel hukuktan kaynağını alan özel hukuk kişisi olan sigorta şirketleri aracılığıyla kurulur. Hatta dünyada istisnai bazı örneklerinde gerçek kişilerin de sigorta teminatı verdiği görülmektedir.
3- Sosyal sigortalarda risk değerlendirilmesi yapılmaz, prim ödeyen herkes sigorta sisteminin içerisine dahil edilir ve sigorta teminatından faydalanmaya başlar. Özel sigortalarda ise sigortacı tarafından öncelikle risk değerlendirilmesi yapılır, sigortacının makul kabul ettiği düzeyde risk taşınması durumunda teminat verilir. Örneğin; ülkemizde 63 yaş üstü bireylere, daha önce kanser tedavisi olmuşlara, beyin ameliyatı geçirmiş kişilere özel sağlık sigortası teminatı verilmemektedir.
4- Sosyal sigortalar sınırlı sayıda teminat verirler. Bunlara örnek olarak; işsizlik, iş kazası, hastalık sıralanabilir. Özel sigortalarda ise böyle bir sınırlandırma yoktur. Özel sigortalarda sigorta ettiren sigorta sözleşmesinin yukarıda da sıraladığımız unsurlarını sağlaması durumunda kendisi için faydalı olabilecek her konuda teminat verebilir.
5- Sosyal sigortalarda yardım niteliği bulunmaktadır. Devlet politikası gereği halkın belirli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sosyal güvenlik kurumları doğrudan kar etmeyi amaçlayan kurumlar değildir. Öncelikleri halkın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu sebeplerden ötürü neredeyse dünyadaki bütün sosyal güvenlik kurumları zarar eder. Özel sigortalar ise doğrudan kar elde etmek amacıyla kurulmuş olan özel hukuk tüzel kişileri olduğu için yardım etme amaçları yoktur.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.