Yeni Malikin İhtiyacı Sebebiyle Tahliye Davası
İçerisinde kiracı bulunan taşınmazın satın alınması veya başka bir şekilde iktisap edilmesi halinde yeni malikin kira sözleşmesini devam ettirmeme iradesinde olması mümkündür. Bu halde yeni malik çeşitli yollarla kira sözleşmesini sona erdirebileceği gibi TBK m. 352’de düzenlenen Yeni Malikin Gereksinimi Sebebiyle Tahliye Davası yoluna da başvurabilir.
Yeni Malikin İhtiyacı Sebebiyle Tahliye Davası Dilekçesi Tıklayın : http://www.kazdal.av.tr/dilekceler/maliikin-ihtiyaci-sebebiyle-tahliye-davasi-dilekcesi.pdf
Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351 – ‘’Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.’’
İçerisinde kiracı bulunan bir taşınmazın sonradan edinilmesi halinde önceki malikle kiracının akdettiği kira sözleşmesi sona ermez. Yeni malik taşınmazı edinme tarihi ile birlikte söz konusu kira sözleşmesinin aynı koşullarda tarafı olur. Yeni malikin önceki malik ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesini kabul etmeme gibi bir durumu söz konusu olamaz.
Yeni Malikin İhtiyacı Sebebiyle Tahliye Davası Açma Şartları Nelerdir ?
- Yeni malikin kendisi
- Eşi
- Altsoyu
- Üstsoyu
- Kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerden birinin konut veya işyeri ihtiyacının olması gerekmektedir.
Taşınmazın yeni sahibinin kardeşinin veya kuzeninin konut veya işyeri ihtiyacının olması yeni malikin ihtiyacı sebebiyle tahliye davası için gerekli şartları oluşturmaz.
Gereksinim gerçek, samimi ve zorunlu olmalıdır.
Yargıtay emsal kararlarında konut veya işyeri kullanma ihtiyacını somut olaya göre değerlendirip, ihtiyacın gerçek, samimi ve kiraya veren için gerçekten zorunlu olup olmadığına göre karar vermiştir.
Her somut olaya göre kiraya veren ve kanunda belirtilen yakınlarının ihtiyacının gerçek, samimi ve zorunlu olup olmadığı değişir. Gereksinimi değerlendirecek kişi hakimdir. Hakim bu değerlendirmeyi yaparken kiraya verenin veya kanunda belirtilen yakınlarının durumunu göz önünde bulunduracaktır.
Kiraya verenin aynı ilçe sınırları içerisinde başka bir evinin olması ihtiyacın gerçek ve samimi olmasına zeval getirebilir. Bununla birlikte taşınmaz sahiplerinin daha kötü şartlarda kirada oturuyor olması, tahinlerinin çıkması, zorunlu sebeplerle taşınmazı kullanmak istemeleri dava sürecinde taşınmaza duyulan ihtiyacı ispat etmek açısından önemlidir.
Yazılı Bildirimde Bulunma Şartı
Taşınmazı sonradan edinen kişi edinme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya taşınmaza ihtiyacı olduğunu ve taşınmazı kendisinin veya kanunda sayılan kimselerden birinin kullanacağını yazılı olarak bildirimde bulunmak zorundadır. Kanunda belirtilen 1 aylık süre hak düşürücü süredir. Burada dikkat edilmesi gereken husus yazılı bildirimin kiracıya ulaşmış olması gerekmektedir. Bildirimin noterler aracılığıyla yapılmış olması ispat kolaylığı sağlayacaktır.
Taşınmazın yeni malik tarafından edinilmesinden sonra 1 aylık süre içerisinde yazılı bildirimde bulunulmaz ise kira sözleşmesinin sonunda herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılabilecektir.
Dava Açma Süresi Nedir ?
Taşınmazı sonradan edinen yeni malik kira sözleşmesinin sonunda veya 6 ay sonra açacağı dava ile taşınmazın tahliyesini isteyebilir.
Kira Sözleşmesinin Tapu Kütüğüne Şerh Edilmiş Olması
Önceki malik ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilmiş ise bu halde yeni malikin TBK m. 351’den yararlanması mümkün değildir. Bu halde kiracı kira sözleşmesini tapu kütüğüne şerhi ile birlikte sözleşmeden kaynaklı şahsi hakkı kuvvetlendirilmiş bir şahsi hak haline gelecektir. Sözleşme süresince kendisinin kiralanandan faydalanması önlenemeyecektir. Fakat bu halde de yeni malikin kira sözleşmesinin sonunda veya 6 ay sonra açacağı tahliye davası mümkün değil ise de sözleşme süresinin sonunda açılacak olan tahliye davası ile tahliye edilebilir.
Yeni Malikin İhtiyaç Sebebiyle Taşınmazı Tahliye Etmesi Durumunda 3 yıl Süreyle Başkasına Kiraya Verememe Yasağı Bulunmaktadır
Yeni malik taşınmazı tahliye ettikten sonra 3 yıl süreyle eski kiracıdan başka bir kimseye kiraya veremez. Eğer yeni malik bu hükmü ihlal ederse kiracı tarafından kendisinden bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat talebinde bulunulması mümkün hale gelebilecektir.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.