1- Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Nelerdir ?
Kiracı belli bir tarihte kiralanan gayrimenkulü tahliye edeceğine dair yazılı olarak bir taahhütname vermiş ise kiraya veren taahhütnamede yazılı olan tahliye tarihinden itibaren 1 aylık süre içerisinde icra veya dava yoluyla başlatacağı hukuki süreç sonunda taşınmazı tahliye edebilir.
Yazı İçeriği
Dilekçe örneği için tıklayın : http://www.kazdal.av.tr/dilekceler/tahliye-taahhudnamesi-dilekcesi.pdf
Ancak söz konusu tahliye taahhütnamesinin usulüne uygun olması gerekmektedir. Uygulamada en sık yapılan hata kira sözleşmesi ile birlikte kiracıdan alınan tahliye taahhütnamesidir. Kira sözleşmesinin yapıldığı gün kiracının taahhütnamesi sayın Yargıtay tarafından kabul görmemektedir. Yargıtay İçtihadi Birleştirme Kurulu Kararı E. 1944/15 K. 1944/28 T. 4.10.1944 ‘’İlk kira sözleşmesinin yapıldığı sırada verilen tahliyetaahhüdü geçerli değildir. İlk kira sözleşmelerine konulan tahliye taahhütleri, kira sözleşmelerinin, yasal olarak kendiliğinden uzamasını sağlayan hükmünü etkisiz duruma getirdiği için hukuka aykırı ve geçersizdir. ‘’
2- Yenilenen Kira Sözleşmesiyle Birlikte Alınan Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Midir ?
Yenilenen sözleşme ile birlikte verilen tahliye taahhütleri sözleşme ile aynı tarihi taşısa bile geçerli olarak kabul edilmektedir.Öte yandan sözleşme yapıldıktan sonra taraflar bir araya gelerek sözleşme sonunu belirlemeleri mümkündür bunu kısıtlayan her hangi bir yasa hükmü yoktur.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Esas No:2015/5363 Karar No:2016/1143 sayılı kararında ‘’taraflar arasında düzenlenen 6.5.2006 başlangıç tarihli ve 4 yıl süreli kira sözleşmesi konusunda bir uyuşmazlık bulunmamaktadır.
Bu sözleşme devam ederken tarafların karşılıklı iradeleri ile 15.4.2009 tarihinde tanzim edildiği anlaşılan 1.7.2009 başlangıç tarihli ve 5 yıl süreli yeni bir kira sözleşmesi yapıldığı,bu sözleşmenin arka sayfasında düzenlenen tahliye taahhütnamesi ile sözleşmenin sonu olan 1.7.2014 tarihinde kayıtsız şartsız tahliye edileceği kiracı tarafından kabul ve taahhüt edilmiştir.
Bu durumda 14.5.2009 düzenleme tarihli ve 1.7.2014 tahliye tarihli tahliye taahhüdü ile 1.7.2009 başlangıç tarihli sözleşmenin düzenleme tarihi aynı tarihli olduğundan kira sözleşmesinin başlangıç tarihinin 1.7.2009 tarihi olarak yazılması bu sözleşmenin yenilendiği anlamına gelmez.14.5.2009 düzenleme ve 1.7.2014 tahliye tarihli tahliye taahhüdü geçerli olduğundan işin esasının incelenerek kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.’’ şeklinde hüküm kurmuştur.
3- Tahliye Taahhütnamesinde Tahliye Tarihi Nasıl Belirlenmelidir ?
Tahliye taahhütnamesinde taşınmazın hangi tarihte tahliye edileceği net olarak belirlenmelidir. Burada Mayıs 2022 veya 2022 yılının 5. ayı olarak veya 2023 yılı olarak belirtmekte yeterli olacaktır. Ancak bu durumda belirtilen ayın veya yılın sonunda tahliye işlemlerine başlamak mümkündür.
4- Aile Konutu Olarak Kullanılan Taşınmazlara İlişkin Tahliye Taahhütnamesi Düzenlenirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir ?
Kiralanan taşınmaz kiracı tarafından aile konutu olarak kullanılıyorsa eşlerden birinin tek başına tahliye taahhütnamesi düzenlemesi söz konusu değildir. Kiraya verene verilen tahliye taahhütnamesinde eşlerden her birinin imzası bulunmak zorundadır. Aksi halde tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır.
5- Yazılı Tahliye Taahhütnamelerinde Cezai Şart Belirlenebilir Mi ?
Yazılı tahliye taahhütnamelerinde taahhüt edilen tahliye tarihinde kiracının taşınmazı boşaltmaması durumunda cezai şart belirlenebilir. TBK buna cevaz vermektedir.
6- Tahliye Taahhütnamesi İle İcra Yoluyla Tahliye Edilmek İstenen Kiracılar Nelere Dikkat Etmelidir ?
İcra dairesi tarafından tarafınıza tebliğ edilen ödeme emrinde ve eki niteliğindeki tahliye taahhütnamesine karşı itirazlar detaylı olarak yapılmalıdır. Tahliye taahhütnamesindeki imzanın size ait olmadığını düşünüyorsanız, evrak üzerindeki tahliye tarihinin veya evrağın imzalandığı tarihin sonradan doldurulduğunu düşünüyorsanız itirazında bu hususları açıkça ve detaylı olarak dile getirmeniz gerekmektedir. Aksi halde itiraz etmediğiniz kısımları kabul etmiş sayılırsınız ve yargılama aşamasında iddianızı genişletemezsiniz.
7- Kira Sözleşmesi Kurulurken Kiracılardan Boş Tahliye Taahhütnamesi İmzalamasını İsteyen Emlakçılara/Kiraya Verenlere Karşı Alınması Gereken Önlemlere İlişkin Tavsiyemiz
Uygulamada taşınmaz kira sözleşmeleri yapılırken emlakçılar veya ev sahipleri tarafından kiracılardan boş tahliye taahhütnamesi imzalaması istenmektedir. En temel barınma ihtiyacını karşılamak isteyen kiracılar bu evrağı imzalamak zorunda kalmaktadır. Kötü niyetli kiraya verenler ileride kiracıları mağdur etmektedirler.
Kira sözleşmesi kurulurken kiraya verenlerin kendilerine dayattıkları taahhütnameyi imzalayan kişiler evin anahtarlarını teslim alıp eve yerleştikten sonra noter aracılığıyla ev sahiplerine ihtarname göndererek kendilerine boş olarak teslim ettikleri taahhütnamenin mecburiyet nedeniyle imzalandığını ve Yargıtay içtihatları gereğince de geçersiz olduğunu bildirebilirler.
Ev sahipleri ile ilişkilerinin zarar görmesini istemeyen kiracıların ise ev sahiplerinin telefonuna ‘’tarafınıza kira sözleşmesini imzalarken vermiş olduğum tahliye taahhütnamesinin kötü niyetli olarak kullanılmayacağından eminim’’ minvalinde mesaj göndererek ve bu mesaj çıktılarını da saklayarak ileride karşılaşacakları kötü niyetli hukuki süreçlere ilişkin önlem alabilirler.
İlk ve orta eğitim öğretim hayatını Rize’de tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Hukuk eğitimini Maltepe Üniversitesi’nde almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında yüksek lisans eğitimi görmektedir.